Het weer begint om te slaan, steeds meer wolken schuiven voor de zon, de weg wordt bedekt met bladeren en de regendruppels vallen op je vizier. Iedere motorrijder weet het, de zomer gaat langzaam over in de herfst en voor je het weet staat de winter voor de deur. Voor veel motorrijders de tijd om de motor klaar te maken voor de winterstalling, maar voor een aantal motorrijders ook de tijd om de zogenoemde “pekel” motorfiets tevoorschijn te halen of om de motor klaar te maken voor de winter. Maar hoe doe je dat nu, je motorfiets klaar maken voor de winter? En als het dan winter is en je motor zit onder de pekel, hoe maak je hem dan schoon? Je motor wassen in de winter is dat eigenlijk wel slim? En hoe kan ik de motor het beste stallen in de winter? We gaan dieper in op al deze vragen en vertellen je er alles over in deze motor blog.
Motorrijden in de winter, is dat wel veilig?
Voor de motorrijders die twijfelen of je in de winter wel moet door rijden, probeer het eens uit met een proefles bij een motorrijschool. Bij elke motorrijschool kun je losse lessen boeken en ervaren hoe het is. Dus mocht je twijfelen of het wat is, probeer het onder begeleiding. Ik rij zelf al wat jaartjes door in de winter en heb er dus enige ervaring mee. Het voordeel bij mij was dat ik ook in de winter motorrijles heb gehad en dus weet wat de onmogelijkheden zijn, maar ook waar wel de mogelijkheden liggen. Dus mocht je nog met je motorrijbewijs bezig zijn of nog moeten beginnen, pak absoluut ook de lessen in de herfst en de winter. Het zal je verbazen wat je allemaal nog kan op de motor in de winter en de regen. De grens van wat een motor kan, ligt vaak verder weg dan de meeste motorrijders denken.
Dit betekent overigens niet dat de kans dat je in de herfst of de winter gaat glijden hetzelfde is als in de zomer. Nee, in de deze seizoenen glij je inderdaad sneller onderuit als op een droge en warme zomerdag. Uiteraard pas je je rijgedrag en de instellingen van je motorfiets (indien van toepassing) aan op de weersomstandigheden. Maar met goede kleding en een goede voorbereiding kan je de hele winter doorrijden!
Waarom hebben motorrijders een pekelfiets?
Sommige motorrijders hebben de luxe dat ze een motor hebben waar ze in het voorjaar en in de zomer op rijden, zeg maar tijdens de mooiere dagen. En daarnaast een pekelfiets. Deze pekelfiets gebruiken ze in de winter, maar waarom noemt men het eigenlijk een pekelfiets? Als we richting het vriespunt gaan (hoeft er niet eens onder te duiken) dan kunnen de vochtige wegen gaan aanvriezen en worden de wegen glad. Eén ding wat je niet wilt op de motor, is op een extreem gladde weg rijden. Daarom strooit de wegbeheerder zout (pekel) op de weg. Deze pekel verlaagt het vriespunt met een aantal graden en daarnaast ontdooit het de al bestaande sneeuw en ijzel. Maar waarom dan een pekelfiets? Zout en dus pekel is enorm slecht voor je motorfiets. Zout komt namelijk in elk hoekje en gaatje van je motor terecht tijdens het motorrijden in de winter. De pekel, welke op de weg ligt, wordt door je banden omhoog geslingerd en vind je letterlijk terug op elk plekje van je motorfiets. Zelfs beschermrubbers, kogellagers en andere draaiende delen zijn niet veilig voor deze pekel. Een pekelfiets is dus eigenlijk helemaal niet zo’n slecht idee, je moet er alleen de financiële middelen en ruimte voor hebben.
Hoe bereid je de motor het beste voor op de winter?
Mooi, je bent ervan overtuigd dat het kan of je wil het op zijn minst eens proberen en vraagt je af hoe je de motor moet voorbereiden op de winterse ritjes? Ongeacht of je in het bezit bent van een pekelfiets, je kan je motor er prima op voorbereiden, zodat er zo min mogelijk aantasting plaats vindt aan je motor. Maar hoe doe je dat dan? Voordat de winter zijn intrede doet, is het van belang om je motor goed schoon te maken. Houd het weer goed in de gaten, veelal weten de meteorologen je al wel een aantal dagen ervoor te vertellen dat de vrieskou eraan komt. Het is belangrijk om je motor regelmatig te wassen en te behandelen. Hoe je je motor het beste kunt wassen lees je in onze poetsgids.