✔  Tijdelijk 20% korting met code najaar20

Hoe poets je eenvoudig je motor?

Het leukste van het motorrijden is niet het poetsen van de motor, maar blijft voor velen toch het rijden zelf. Hoe vaak hoor je niet, als ik op mijn motor zit, ben ik alleen bezig met motorrijden en vergeet heel even alle zorgen die ik soms heb. Niks beter om je hoofd leeg te maken dan met een rondje op de motor. Maar daar waar gereden wordt, komt er ook veel vuil als vliegjes, modder of zelfs pekel op je mooie motorfiets. Een paar keer per jaar kan het ook heel rustgevend zijn om je motor helemaal perfect op te poetsen, maar veelal wil je een snelle schoonmaakbeurt en moet het niet te veel tijd kosten. We kennen het! Aangezien we al heel wat jaren ervaring hebben op de motorfiets en zodoende ook met het schoonmaken, delen we onze ervaring hier met jullie. Hoe poets je je motor nu het beste en snel?

Welke stappen heb je voor een snelle wasbeurt van je motor?

Voor een snelle en goede schoonmaakbeurt van je motor zijn er een aantal stappen noodzakelijk. Deze stappen sommen we hieronder voor je op, zodat je snel aan de slag kunt. Wij wassen onze motor overigens altijd na het rijden, later leggen we uit waarom we het na het motorrijden doen en niet ervoor. 

Stap 1: het voorweken van je motorfiets met insectenreiniger

Als je in het bezit bent van een goede insectenreiniger dan start je hiermee, dit werkt namelijk het effectiefst op een nog droge motor. Laat dit een aantal minuten inwerken (overdrijf het niet), laat het niet opdrogen en stap dan door naar het volgende punt. 

Als je de insectenreiniger een aantal minuten hebt laten inwerken kan je met een speciale insectenspons of gewone spons de insecten er veelal zo afvegen. Als je geen insectenreiniger heb dan start je met een tuinslang en bij voorkeur met lauwwarm water. Koud water werkt uiteindelijk ook, maar lauwwarm water net wat beter en sneller. Met de tuinslang maak je je hele motorfiets nat, zodoende worden al het vuil en insecten alvast voor geweekt zodat het er straks sneller vanaf gaat. Nadat de gehele motorfiets goed nat is wacht je weer een paar minuten, zodat al het vuil ook daadwerkelijk los kan weken.

Wij gebruiken bij deze stap overigens nooit een hogedrukreiniger, maar een gewone tuinslang, eventueel met sproeikop, dat is meer dan voldoende. 

Stap 2: je motorfiets lekker insoppen met de foamer

Nadat je de motorfiets heb laten inweken begint het insoppen. Dit kan je doen met een spons, emmer met water en motor shampoo, maar dat kan ook met onze foamer. Ook hier kan je het beste lauw/warm water gebruiken. Mocht je in plaats van een foamkanon een emmer met water en motor shampoo hebben gebruikt, ga dan nog niet als een gek al het vuil eraf proberen te wrijven. De nadruk ligt er nu op om overal sop op je motorfiets te krijgen. Als je de gehele motorfiets wit hebt gesopt begint de volgende stap; 

Stap 3: je hele motor goed schoon wrijven met de spons

Als je er bij stap 2 zojuist vanaf bent gekomen met onze foamer dan heb je geluk en kan je aan de slag met alleen de spons. Anders ontkom je er nu toch niet aan om een emmer met water, motor shampoo en een spons of washandschoen te gebruiken. Ook hier gebruiken we bij voorkeur lauwwarm water. Waar bij stap 2 nog de nadruk lag om overal sop te krijgen, mogen we nu met de spons of washandschoen flink gaan boenen. Al het ingeweekte vuil, zal nu relatief makkelijk met de spons van je motor gewreven kunnen worden. 

Stap 4: je motorfiets goed schoon spuiten met schoon water

Nadat we al het vuil van onze motorfiets hebben afgewreven komt de tuinslang (dus niet de hogedrukreiniger) weer om de hoek kijken. We mogen al het achtergebleven sop en vuil van onze motorfiets gaan afspuiten. Doe dit grondig. Hierna staat je motorfiets in principe weer te shinen als voorheen. Toch zijn we nog niet helemaal klaar, nog 2 stappen en we kunnen weer veilig en schoon op pad. 

Stap 5: het droog rijden of droog wrijven van je motor

Nu komt voor vele misschien wel de mooiste stap. We mogen onze helm weer opzetten, handschoenen aan doen en we gaan de motorfiets droog rijden. Ook dit overdrijven we niet (de ketting kan immers waarschijnlijk wel weer wat smeermiddel gebruiken (of je rijd bijvoorbeeld met een aandrijfriem dan heb je geluk en is dit de laatste stap)).

Let op! de schijven en remblokken kunnen na het wassen kortstondig wat minder grip op elkaar hebben. Rij dus rustig weg en rem je remmen even langzaam droog, voordat je echt snelheid gaat maken. 

Als je gebruik maakt van een droogdoek of zeem dan kan je vooraf alles gaan droog wrijven. Dit geeft wel het beste resultaat, omdat je ook het laatste achtergebleven veegje waarschijnlijk verwijderd. Toch rijden wij ook onze motorfietsen altijd even 10 minuten droog, nadat we hem drooggewreven hebben met een droogdoek. Waar je immers met je doek niet bij komt, droogt op deze manier ook namelijk. 

Stap 6: vergeet je ketting niet te smeren met smeermiddel

Allemaal leuk en aardig zo’n wasbeurt, maar je ketting wil ook graag weer lekker gesmeerd worden. En je ketting smeer je het beste als hij warm is van een stukje rijden en als hij daarna minimaal een half uur kan stil staan. Dus na het kleine rondje droog rijden, mag je de ketting insmeren en zit de klus erop. Zo doen wij onze snelle maar goede wasbeurt voor onze motoren.

Je motorfiets is weer helemaal schoon en klaar voor de volgende ritjes!

Vergeet niet je motor regelmatig schoon te maken en het scheelt je een hele hoop tijd als je het schoonmaken bijhoudt. 

Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van Motorschoonmaken.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.7/10 gebaseerd op 46 reviews.